ŠOKANTNO, ŠTA SE DEŠAVA?! Srpska vojska oborila BOMBARDER B-2, najskuplji avion svih vremena?

Naime iako je bila zbjezdana prohladna majska noć iznad Beograda, meteorološki uslovi su, nažalost idealni za let crnog “duha”. A ka jugoslovenskoj prestonici krenula su tri. Ovi strateški bombarderi B-2A “spirt” (duh) američkog ratnog vazdugoplovstva sa oznakama 509. bomarderskog vinga ER force USA” nosili su u svojim kontejnerima oko 101 tonu ubojnih sredstava: krstareće rakete: SRAM AGM-69A, AGM-129A I AGM-131A, Bombe MK-94. Brujalo je nebo dok su tri crne zlosutnice, teške 181.400 kilograma, na visini od oko petnaest kilometara parale noćnu tminu svojim krilom u obliku “W”.

Naime, imali su cilj i pik na Beograd, u pilotskim kabinama dvočlane posade osjećale su se bezbjedno dok su previsoko letjele, ali morali su da se spste dosta niže, da bi zadatak koji im je bio postavljen, bio izvršen.

Naima ovo je sve zapisao u svom tekstu novinar Slobodan Milošević koji je objavljen u Ilustrovanoj politici od 29.05.1999 o obaranju strateškog bombardera B-2 u noći 19.na 20. maj koje se dogodio prije tačno 22 godine.

Ova priča i danas dan priča se o ovome što se desilo. Neki tvrde da to uopšte nije se desilo, da je to samo mit o kojem se priča, da se nikad nije desilo. Drugi tvrde da jeste i da je avion pao u Spačvanske šume kod Vinkovaca uz samo hrvatsko-srpsku granicu.

Naime o još jednom teoriji s pričao koja je novijeg datuma i objavljena je 2018. godine i da su amerikanci kauflirali i sakrili obaranje njihovog aviona.

Neki govore da je mit samo, neki da je to stvarno realnost, samo što to Amerikanci uporno kriju. Ipak tako će ostati dok ne prođu minimalno 33 godine da bi se saznala prava istina, šta se zapravo dogodilo.

POPULARNO  DODIK PORUČIO: Nema boljeg čovjeka od moje majke, ali ona ne može biti visoki predstavnik!

– Bombarderska formacija praćena lovačkom zaštitom već je bila nad Jugoslavijom kad su pripadnici jedinica VOJNI Vojske Jugoslavije, u operativnoj zoni sjeverozapad dali znak za uzbunu. Prve salve protivvazdušne odbrane zaparale su tminu. Što su dublje letjelice zlazile u vazdušni prostor SRJ, raketna i artiljerijska vatra sa zemlje bila je “Žešća”, zapisao je tada u svom teksu novinar Slobodan Milošević.

On je također napisao u istom tom teksu da je jedan dio eskadrile napao sjeveroistočni sektro Beograda.

– Plan je bio kao i u več izvedenom ataku 7. maja oko 23:30 sati na ambasadu Kine, odvrati pažnju PVO VJ sa pravca naleta “B-2A” i usmjeriti je na Pančevački most i sam centar grada. Za to vrijeme formacija stratepih bombardera će se iz pravca Surčina privući jugoslavenskoj prestonici i zasutim je projektilima. Plamtelo je nebo iznad Beograda tog prvog sata 20. maja 1999. godine. Pogođen je bolnički kvat na Dedinju. A “duhovi” su već bili nad Surčinom, piloti su smatrali da je varka uspjela. Ali sa zemlje, u pravcu “nevidljivih” suknule su vatrene strijele, a potom eksplodirale topovkse granate i rakete zemlja-vazduh. Posade su shvatile da im zemnja nije bila bezrazložna, pa su počeli da svoje teške mašine dižu iznad 5.000 metara. Međutim za jednog “duha” je bilo prekasno. Direktan pogodak u kabinu Američkog B-2A zauvijek je okončao njegov let i osujetio namjeru da već ranjenom Beogradu zada još jedan udarac. Dim se kuljao, plameni jezici su gutali “nevidljivo” krilo. Crna ptičurina se stramoglavila ka zemlji, a ostale dvije su već bežale ka bezbjednim visinama okrenuvši kljunove ka polazanim bazama, zaključio je svoj životopis te ratne majske noći novinar Milošević.

Please follow and like us: