ŠTA SE DEŠAVA? CIK pozvao Tužiteljstvo BiH! Pokrenut postupak protiv Milorada Dodika!?

Centralna izborna komisija jednoglasno sa šest glasova za, donijela je odluku kojim se poziva tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da pokrene posutpak, prema Krivičnom zakonu BiH u slučaju vrijeđanja članice CIK-a Vanje Bjelica – Prutina. Nju je, podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik vrijeđao u nekoliko navrata proteklih dana, a nakon njenog glasanja za poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. U članu 145. stavovima 2 i 3 vrlo jasno piše da sve poprima jednu drugu dimenziju kad to uradi funkcioner, zloupotrebom svog položaja – izaziva rasnu, međuetničku i svaku drugu mržnju svojim javnim postupanjem.

Svi su čuli, dva puta se desilo, i znajući psebjnost javnog izričaja tog političara ne bi me čudilo da se ponovi, pojasnio je N1 Predsjedavajući Centračme izborne komisije BiH Željko Bakalar.

– Ako su svi tužitelji u ovoj zemlji imali priliku da čuju i to u dva navrata ono što je predsjedatelj Predsjedništva BiH, a radi se o najvišem javnom dužnosniku u BiH, izgoorio prvo prema žei, drugo prema majci, treće prema članici jedne institucije BiH, zadirući u njeno ustavno pravo za formiranje obitelji, doma, obieljskog života, narušavajući njenu privatnost, sa primjesama etničkog, ima tu i mizogenije, a samo zato što radi svog posao, samo zato što ga radi po zakonu, to je jedini pravi put. Sud će dati finalnu ocjenu naše odluke. A ovo što je izrečeno je zaista gnusno.

POPULARNO  Zašto je manje zaraženih od Koronavirusa na Istoku nego na Zapadu Europe? Evo odgovora..

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik u dva navrata je brutalno vrijeđao članicu Centralne izborne komisije BiH, Vanju Bjelicu Prutinu zbog odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici. Osvrnuo se, najblaže rečeno, na njenu acionalnost i izbor partnera druge nacionalnosti.

Please follow and like us: