ŠTA SE DEŠAVA? Hladni rat koji tinja već 75 godina, polako se zakuhava sukob tri velike sile na Pacifiku..

Za razliku od Europe u istočnoj Aziji do danas nedostaje spremnost na pomirenje.

Ceremonijom na američkom ratnom brodu “Missouri”, pri kojoj su predstavnici Japana potpisali kapitulaciju, 2. rujna 1945. je završio drugi svjetski rat. Ali, u 75. godina nakon toga odnosi na istoku Azije nisu se puno promijenili. Potpuno drukčije nego u Europi. Ovdje su se ratni protivnici Njemačka i Francuska pomirili i osnovali Europsku zajednicu, preteču današnje Europske unije. Sovjetski Savez se raspao, Njemačka se ponovo ujedinila, zemlja u istočmoj Europi su postale demokratske. U istočoj Aziji, međutim, i dalje vlada Hladni rat. “Teritorijalni i ideološki prijepori u toj regiji ostali su nerazjašnjena ostavština Svetskog rata”, kaže njemački povjesničar Torsten Weber za Deutsche Welle.

Ipak, i tamo je bilo promjena. U Kini su 1949. vlast preuzeli komunisti u Japanu je 1952. Mirovnim ugovorom iz San Francisca prestala okupacija. Kasnije su Južna Koreja i Tajvan srušili diktaturu. Ali dva politička sustava su do danas ostali krvni neprijatelji. “U Kini i Sjevernoj Koreji imamo partijske i obiteljske dinastije, u drugim zemljama imamo demorkatije”; objašnjava Weber.

POPULARNO  Krenula analiza studiranja direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović: "Svi znamo da Sebija Izetbegović nije bila u Sarajevu između '92. i '96. - te četiri godine koliko traje specijalizacija"

Dvije velesile – SAD i Kina – koje se bore za prevlast u regiji, podijeljene zemlje kao na Korejskom poluotoku, postojanje tampon-država kao što je Sjeverna Koreja tipične su karakteristike Hladnog rata. Taj status quo se mogao nadvladati 1989. kad su pali Željezna zavjesa i Berlinski zid. Da je i Kina slijedial reformski pokret, svije Koreje i Japan i morali reagirati. “Ali ta povijesna šansa je propuštena maskarom na Trgu nebeskog mira”, kaže Weber koji radi na Njemačkom institutu za japanske studije u Tokiju.

Please follow and like us: