STARA KUĆA, OVDJE JE ŽIVIO BORA DRLJAČA: Nije imao fasadu, ovo morate vidjeti! (FOTO)

Pjevač narodne muzike preminuo je jučer, 11 oktobra u kući.

Popularni pjevač narodne muzike preminuo je jučer u 79. godini života.

– Nema raja bez rodnog kraja, nit miline bez Krajine – rečenica je koju je najčešće izgovarao Bora Drljača, popularni pjevač krajiške i narodne muzike, kojeg su životni ptevi ispod Grmeča odveli u Beograd.

U Velegradu je imao sve, ali ne i parle rodne grude. Posljednji rat je odnio sve što je imao u Donjoj Suvaji kod Bosanske Krupe, kući i pomoćne objekte. Kraj porušene kuće Boro je nedavno, zahvaljujući donacijama, sagradio vikendicu, koja se nalazi samo nekoliko metara od zgarišta porodičnog gnizeda, u kojem je proveo djetinjstvo i ranu mladost.

– Pokojna supruga i ja smo imali veliku želju da kuća bude obnovljena. Donacijom sam sagradio vikendicu i danas sam najsretniji kada dođem na svoj rodni prag – rekao je popularni pjevač.

Život ga nije štedio. Prije četiri godine nastradala mu je supruga, ali i pored toga ne posustaje, sve svjedoče riječi naslovne numere sa zadnjeg albuma: “Sva se tuga svijeta srušila na mene, živim bez zavičaja i voljene žene. Bolan liježem, bolan ustajem, idem dalje ne odustajem.”

Pjesma je to koja opisuje njegov sadašnji život.

Uprkos svemu, nasmijan i vedrog duha. Boro svakih 15 dana dođe u svoj dom u Suvaju, razgovara sa rijetkim komšijama, sinovcem Mladenom, koji jedini živi na imanju Drljača, i pije vodu sa Torlakovca vrela.

– Tada odmaram i uživam. Zbog toga sada vrijedi živjeti. Najljepše je ljeti, kada prohladan vjetar duva sa Grmeča. Pred svaku zimu dođem i nacijepam drva da se mogu grijati – rekao je Boro, koga zatičemo u cijepanju drva i pripremama za zimske dane.

POPULARNO  TUGA DO NEBA: Preminuo srpski sportista od raka, velika tuga...

Boro Drljača do sada ima snimljena 53 albuma ili oko 500 pjesama, što je za naše, ali i svjetske okvire vjerovatno rekord. Od toga broja, kako kaže više od 100 pjesama će ostati za sva vremena u narodu.

– Pjevam srcem i pišem životne pjesme u kojima se mnogi prepoznaju, zato imam veliki broj hitova. Kada bih opet bio na početku opet bih izabrao muziku jer tu sam ekspert. Nema boljeg od Bore, poznajem sto zanata i za mene nema time – rekao je pvaj pjevač.

Pet decenija karijere: Boro drljača je u rodnom selu završio četiri razreda osnovne škole. Malu maturu, kako se tada zvala osmogodišnja škola, završio je u Bosanskoj Krupi do koje je svakodnevno pješačio po 10 kilometara.

– Nakon toga sam otišao u Bačku Topolu gdje sam zavšrio Srednju poljoprivredu školu. Poslije srednje škole sam otišao u vojsku gdje sam i počeo da pjevam. Studirao sam agronoiju, apsolvirao je, ali nisam diplomirao. Da jesam možda bih bio direktor neke zemljoradničke zadruge, ali srećnom nisam. Velika upornost je recept za uspjeh. Ako si slab i pokolebljiv nema te nigdje. Bitno je da se ne silazi sa kolosijeka i uvijek treba biti direktan – priča on.

Interpretator je legendarnih hitova kao što su: Mala moja iz Bosanske Krupe”, “Pješke idem iz grada”, “Plači, mala, plači”, “Gorom pjeva mladi Radivoje”, “Ja sam šnajder” i mnogih drugih.

Please follow and like us: