STIGLA PODRŠKA IZ SRBIJE: Političarka iz Srbije stavila bijelu traku i poklonila se žrtavama Prijedora!

Prijedor, ali i cijeli svijet jučer su se prisjećali 3.176 ubijenih Prijedorčana, ivila nesrpske nacionalnosti, Bošnjaka i Hrvata, među kojima je bilo i 102 djece.

– Dan bijeli traka – 31. maj, koji je već odavno prerastao i Prijedor i Bosnu i Hercegovinu, i ove godine je obilježen simobličnom, mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana kroz prijedorsko šetališe i na Gradskom trgu, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, a kako je najavljeno, i u mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Zličini u Prijedoru su počeli napadima rrpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. aja zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Karaterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. U Prijedoru je pronađena Tomašica, najveća masovna grobnica u Europi.

Naime vlasti bosanskih Srba dana 31. maja 1992. godine u Prijedoru izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesprskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava, prenose portali.

POPULARNO  NEĆETE VJEROVATI: Otkriveno ko je zločincu Ratku Mladiću dao prsten!

Među onima koji su jučer odali počast nevinim žrtavama Prijedora je i poslanica Demokratske stranke (DS), poznata mlada srbijanska političarka dr. Aleksandra Jerkov.

– Dan bijelih traka – u znak sjećanja na više od tri hiljade stradalih građana Prijedora, među kojima je i 102. djece. Žrtvama i njihovim porodicama dugujem da ih se zauvijek sjećamo i da niakda ne prestanemo da se borimo za istinu i pravdu za njih, napisala je Jerkov na Facebook.

Podsjetimo, za zločine u Prijedoru doneseno je više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora.

Please follow and like us: