STRAVIČNE POPLAVE U EVROPI: Dvije osobe smrtno stradale ima mnogo nestalih!

Dvije osobe su smrtno stradale, a devet smatra nestalima u Francuskoj i Italiji, nakon što je olujno nevrijeme pogodilo pogranična područja te dvije zemlje, izazvavši velike poplave koje su oštetile ulice i kuće, saopštile su vlasti.

Oluja Aleks poharala je nekoliko sela oko Nice na francuskoj rivijeri. Pošto je helikopterom nadlijetao najteže pogođena područja, gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi rekao je da je to najgora poplava u posljednjih više od stotinu godina.

– Mnoge ulice i oko stotinu kuća potpuno su ili djelimično uništeni – rekao je gradonačelnik za franucski TV kanal BFM.

A francuski premijer Žan Kasteks rekao je na konferenciji za novinare nakon obilaska pogođenih područja da je šokiran onim što je vidio i dodao da strahuje da bi broj poginulih mogao biti i puno veći.

Po podacima kojima raspolažu vlasti, zasad je na području Francuske nestalo najmanje osam osoba. Među njima su i dvojica vatrogasaca čije je vozilo odnijela nabujala rijeka.

Na TV snimcima iz obje zemlje vidi se da su vodene bujice razorile više saobraćajnica i srušile nekoliko mostova, a rijeke su se izlile iz korita.

Lokalne vlasti u Italiji saopštile su da su poginule najmanje dvije osob,e jedan vatrogasac na koga je palo drvo i muškarac tridesetih godina, čiji je automobil završio u nabujaloj rijeci koja je odnijela dio puta.

Zasad se još traga za jednim italijanskim državljaninom, a 21 osoba, za koje se ranije strahovalo da su nestale, pronađene su i sada su svi na sigurnom. Među njima je bila i grupa njemačkih planinara.

POPULARNO  BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI, DRAGANA MIRKOVIĆ PODIJELILA TUŽNE VIJESTI: Poznato od čega boluje, NIJE DOBRO..

Zvaničnici u Pijemontu izvijestili su o rekornih 630 mm kiše, koliko je u samo 24 sata palo u Sambuhetu blizu granice sa Švajcarskom. Regionalne vlasti Pijemonta povzale su italijansku vladu da proglasi vanredno stanje nakon što je nivo rijeke po u samo 24 sata porastao za tri metra.

Naime, stigle su i informacije iz područja Unsko-sanskog kantona u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom usljed čega je nekoliko lokacija zabilježeno zbog materijalne štete.

Kako su i najavljivali meterolozi nakon cjelodnevnog juga u večernjim satima i tokom noći područje Bosne i Hercegovine pogodit će nevrijee praćeno jakim vjetrom i kišom.

Prvi bh. grad na udaru jakog vjetra bio je Bihać gdje je večeras usljed jakog vjetra na aleji u centru grada došlo do obrušavanja nekoliko stabala drveta, a kako nam javljaju čitatelji intezitet i jačina vjetra ne prestaje već nekoliko sati.

Zbog oborenih stabala saobraćaj u centru Bihaća je obustavljen dok pripadnici Službi za održavanje čistoće ne uklone drvo s kolovoza.

U narednim satima očekuje se jak vjetar i u drugim bh. gradovima te je moguća da usljed udara vjetra nastane i manja materijalna šteta.

Please follow and like us: