STRAVIČNO NEVRIJEME NOSI SVE PRED SOBOM, NEKOLIKO OSOBA NESTALO IMA I MRTVIH: Evo gdje je trenutno najkritičnije!

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u Italiji i Francuskoj izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i inftrastrukturne, posebice mostove. Dvadeset osoba smtra se nestalima, a jedna je preminula.

Francuska: U poplava na jugoistoku zamlje devet nestalih.

Najmanje devet ljudi, uključujući dva vatrgoasca, nestali su nedaleko od Nice nakon što su obilne kiše prouzročile poplave, izvjestio je u subotu Franceinfo pozivajući se na lokalne vlasti.

Premijer Jean Castex i ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin stigli su u Nicu kako bi dobili uvid u stanje u pogođenom departmanu Alpes-Maritimes.

Nakon kriznog sastanka u Parizu, ministar Darmanin je poslao helikopter i dodatne vatrogasce kao ispomoć.

Gradonačelnik Nice Christian Sestrosi je rekao da je nevrijeme prouzročilo znatnu štetu.

“Zadesila nas je katastrofa kakvu nikada nisam doživio” – rekao je gradonačelnik.

Stranovništva jugoistočnog dijela tog područja zamoljeno je da ostane u svojim domovima, nakon što su poplave iazvale prometni kaos. U neveremnu je jak vjetar odnio cijeli most.

Bez struje je ostalo oko 13.500 domaćinstava.

U međuvremenu, oluja Alex je na sjeverozapadu Francuske, u Bretanji, također pročinila veliku štetu te izazvala pravi haos, a bez struje je ostalo oko 30.000 stanovnika. Na otoku Belle-Ile-sur-Mer zablježeni su naleti vjetra od 186 kilometara na sat.

Na svejeru Italije u nevremnu poginula je jedna osoba, 11 nestalih

POPULARNO  ŠTA SE DEŠAVA S RAŽNATOVIĆIMA?! CECA PORUČILA: Nije na meni da vaspitavam unuka!

U nevremenu na sjeverozapadu Italije gdje su obilne oborine izazvale iznenadan porast vodostaja, najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 11 je nestlao, prema privremenim podaicma lokalnih vlasti objavljenim u subotu.

Vatrogasac dragovoljac poginuo je tijekom intervencije u Valle d’Aosti na sjeveru Italije, prema podacima Civilne zaštite.

Jedanaest osoba smatra se nestalima u Pijemontu gdje se brojna sela u kojima je voda uništila ulice i kuće, odsječena od svijeta, objavila je regija u pripćenju koje upozorava na “krajnje kritičnu situaciju”.

Deset osoba smatra se nestalim u pokrajini Cuneo. Potrage za njima traju u Italiji, ali i u Francuskoj u departmanu Maritimne Alpe.

– Situacija je dramatična. Sto pedeset vatrogasaca radi od noći na padinama Tende, do kuda su ceste zatvorene – rekao je vatrogasni zapovijednik Cunea, prenosi agencija Ansa.

On drži da se radi o skupini Talijana, njih između četiri i šest koji su nestali u dolini Roya.

Jedanaesta osoba je nestala nakon pada njezina vozila u rijeku Sesia.

Obilne kiše koje padaju od petka poslijepodne u toj pokrajini koja graniči s Francuskom izazvale su poplave, odrone i materijalne štete, oštetile kuće i infrastrukture, posebice mostove, navodi se.

Najpogođenija područja su slivovi rijeke Toce, Tanaro, Biellese et Sesia.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da je u stalnom kontaktu sa zapovijednikom Civilne zaštite Angelom Borrellijem.