SVE SE VRAĆA NA ISTO? Krizni štab FBiH predložio nove mjere!

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera. Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika.

S obzirom na trend pada brojna oboljelih na COVID-19, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru povećava na 50, a na otvorenom na 100 osoba.

Također je moguće i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete i to posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati ili potvrda o prebolovanom COVID-19 ne starija od 6 mjeseci, ili potvrda o završenom cijepljenju.

Predloženo je da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba na tribini. Osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te moraju nositi maske. Prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi COVID redari.

POPULARNO  TRUMP BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Biden je kriv za eskalaciju nasilja između Izraela i Hamasa

Predloženo je takođe i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici imaju negativan antigenski ili pCR test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili povrdu o završenom cijepljenju.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva bit će upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom.

Please follow and like us: