TRAGEDIJA NEVIĐENIH RAZMJERA: Život izgubilo 58 učenika i učenica!

Broj poginulih učenica i učenika u eksploziji ispred škole u afganistanu glavnom gradu Kabulu porastao je na 58, a ljekari se brinu za najmanje 150 povrijeđenih.

Bombaški napad u subotu navečer potresao je gradsko šijatsko muslimansko stanovništvo. Zajednica, vjerska manjina u Afganistanu, u prošlosti je bila na meti militanata Islamske države, sunitske militantne grupe, javlja Hina.

Svjedok je rekao da su sve osim sedam ili osam žrtava bili školarci, uglavnom djevojčice, koje su se kući vraćale nakon završetka škole.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani optužio je u subotu za napad tablibanske pobunjenike, ali glasnogovonik talibana porekao je umještanost, rekavši kako grupa osuđuje svaki napad na afganistanske civile.

Porodica žrtava optužile su afganistansku vladu i zapadne sile za neuspjeh u zasutavljanju nasilja i trajućeg rata.

Porodice su počele preuzimati tijela iz mrtvačnica i prvi ukopi obavljali su se na zapadu grada. Neke su porodice još uvijek u nedjelu tražile nestale rođake, okupljale se ispred bolnica kako bi čitale imena istaknuta na zidovima i provjeravale mrtvačnice.

POPULARNO  STIGLE NOVE MJERE, HITNO SAOPŠTENJE: Evo šta je zabranjeno od danas..

Cijelu noc nosili smo tijela mladih djevojkama i dječaka na groblje i molili se za sve ranjene u napadu, rekao je Mohammed Reza Ali, koji pomaže porodicama žrtava u privatnoj bolnici.

Zašto nas jednostavno sve ne ubiju da okončamo ovaj rat?, rekao je.

Do nasilja dolazi sedam dana nakon što su reostale američke NATO snage počele napuštati Afganistan, a povlačenje će završiti 11. seprembra, što će označiti kraj najdužeg američkog  rata.

Povlačenje stranih snaga dovelo je do jačanja borbi između afganistanskih sigurnosnih snaga i talibanskih pobunjenika koji pokušavaju zadržati kontrolu nad strateškim centrima.

Please follow and like us: