TRUMP NEMA ŠANSE? Biden DEBELO VODI, sad ga može spasiti samo jedna stvar!

Amerika birališta zatvorena su u noći s utorka na srijedu po našem vremenu, no službeno pobjednika još uvijek nema. Trumo divlja da je prevaren i pokraden, Biden poziva na mir i strpljenje, a Trumpovi odjevtnici najavljuju tužbe.

Neki se glasovi još prebrojavaju, Trumpova prednost u nekim saveznim državama se polako topi, a ovo su neka od ključnih pitanja za razumijevanje konteksta trenutnih zbivanja.

Ko je pobijedio?

Nitko. Prema projekcijama vodećih TV kuća i agencija, Biden trneutno ima veliko vodstvo u elektorskim glasovima, 253, prema 214. Za pobjedu je potrebno 270 elektora. S obzirom na to da se još uvijek prebrojavaju glasovi s nekoliko saveznih država – Arizona, Nevada, Pennsylvania, Georgia, Sjeverna Karolina i Aljaska – do pobjede mogu oba kandidata. Te države nose 71 elektorski glas.

Zašto glasovi još nisu prebrojani?

Ove godine je bila golema količina dopisnih glasova poslanih poštom prije nego su otvorena birališta, oko 100 miliona ukupno u Sjedinjenim Državama. Mnoge savezne države imaju pravila ili zakon po kojima prebrojavanje takvih listića ne smije početi prije nego se otvore redovna birališta. To znči da takvi glasovi brojani nakon što su izbrojani glasovi s biračkh mjesta, a zbog velike ukupne izlaznosti, došlo je do opterećenja sustava, pa i bizarnosti. U Wisconsinu se dogodilo da je jedan lokalni birački odbor ostao bez tinte za printer, pa su nekog morali slati u gradsku vijećnicu kako bi mogli nastaviti s radom.

POPULARNO  TRUMP PONOVO PREMJEŠTEN, ŠTA SE DEŠAVA? Trenutno 7.000 medicinara brine o njemu! Evo gdje se sada nalazi..

Šta je Trumpu potrebno za pobjedu?

Trumpu je ključno osvojiti Pensylvaniju. Bez nje, šanse su mu nepostojeće. Kada bi uspio zadržati vodstvo u Pennsylvaniji dok se izboje svi glasovi, Trump bi došao na 234 elektora. Očekuje se da će u svakom slučaju osvojiti Aljasku, koja nosi elektora. Trump bi svakako morao osvojiti Georgiju i Sjevernu Karolinu – 31 glas – u kojima Biden stoji vrlo solidno, te sačuvati Nevadu.

Please follow and like us: