TRUMP PROGLASIO VELIKU KATASTROFU: Naređena je masovna evakuacija!

Američki predsjednik Donald Trump proglasio se veliku katastrofu u Kaliforniji, čime je otvorio mogućnost slanja federalne pomoći zbog šumskih požara.

Više od 14.000 vatrogasaca bori se protiv 585 požara u kojima je do sada uništeno oko 400.000 hektara zemlje, dok je najmanje šest ljudi poginulo, a više hiljada evakuisano. Jak vjetar otežava napore vatrogasaca i prijeti da se proširi požar na nseljena mjesta, javlja BBC.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom rekao je jučer da su požari južni i istično od San Francisca treći i po večičini u istoriji Kalifornije.

Guverner je objavio video snimak na “Twitteru” na kome se vidi prava pustoš sa nagorjelim panjevima umjesto stabala, gomilama pepela i stubovima dima.

POPULARNO  TRUMP POSLAO PORUKU UPOZORENJA ZA BIDENA: Evo šta je poručio..

Naređena je masovna evakuacija u području nedaleko od San Hosea, ali u pripravnosti su i druge oblasti, a ustanovništvu je naloženo da bude spremno na evakuaciju.

Vatrgoasci se bore protiv požara a neki su radili u smjenama od po 72 sata u opasnim uslovima sa visokim temperaturama, javio je AP.

U kalifornijskom parku prirode plamen je uništio stabla crvene sekvoje stara i više od 2.000 godina.

Please follow and like us: