TUGA! Rudar kojem je pozlilo, slomio se pred kamerama: “Šta ću kući, stid me moje porodice”

Sutra sa svojim komoratima stupa u generalni štrajk.

Murisu ujezinoviću, predsjedniku Sindikata produžnice rudnika Raspotočje, pozlilo je tokom štrajka glađu u koji su stupili rudari danas. Hitna pomoć je reagovala, a nakon što je primio injekcije i infuzije, vratio se u prostorije rudnika.

Za N1 je rekao je kako se osjeća “zbunjeno, ali se nada da će dobro biti”. Na pitanje zašto se vratio, Mujezinović je plačući rekao:

– Gdje da odem? Nema ići, kakva kuća. Šta ću kući, stid me moje porodice. Ja sam skoro 40 godina ovdje. Ostavio sam zdravlje, život, žrtvovali smo se svi za ovaj rudnik. Dosta nam nije cilj da ovdje budemo, mi smo prisiljeni, naš je cilj bio da radimo. S obzirom na ovu situaciju gdje je sistem zakazo, mislim da smo mi koletaralna šteta. Ne želimo da uvlačimo grad u ovo. Kažu u hitnoj, hladno ljudima, kažu da nemaju uglja. Ljudi ne znaju istinu – da oni nama ne daju raditi. Mi smo svi od čelika, ovo je malo popustilo jer smo uzrujani, nenaspravani pod depresijom, proći će ovo. Nismo mi ovdje radi njih, oni trebaju biti radi nas. Mi smo ti koji stvaramo i njih bogatimo, a mi nemamo ništa, to je činjenica – rekao je Mujezin.

POPULARNO  STRAVIČNE POPLAVE U EVROPI: Dvije osobe smrtno stradale ima mnogo nestalih!

U penziju bi trebao ići sljedeće godine. Tokom rata u rudniku više puta je imao fakture noge, rebara i povreda kičme zbog čega je bio nepokretan. Sve povrede zadobio je na radnom mjestu.

Sutra sa svojim komoratima stupa u generalni štrajk, a sugrađane je zamolio za razumijevanju.

Please follow and like us: