UPRAVO STIGLE VIJESTI SA KCUS-A: Upaljen crveni alarm, evo šta su poručili!

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 268 uzoraka na prisustvo koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove ustanove.

Kako nam je potvrdila prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, u Kantonu Sarajevo je zaraženo još 42 osoba.

– Osim zaraženih u Sarajevu, dijagnoza COVID-19 potvrđena je u Unsko-sanskom kantonu kod još 18 osoba, te imamo i pet zaraženih u Gorađdu, u Ustikolini – dodala je prof. dr. Izetbegović za Radio Sarajevo.

U Izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima smješteno je 50 osoba, devet je u intezivnoj njezi, a dvije su preminule.

– Građani se moraju uozbiljiti. Nema opuštanja. Maske nositi neizostavno i pravilno – da prekriju nos i usta, držati fizičku distancu, pprovjetravati prostor i prati ruke. KCUS je jedina ustanova koja liječi COVID-19 bolesnike, ali pruža i usluge tercijarnog i sekundarnog nivoa. Već nam je jedan broj uposlenika van stroja zbog zaraznih bolovanja, ali ima i pozitivnih na COVID-19. Jedan medicinar tehničar je već drugi put pozitivan z zadnja tri mjeseca – kazala je prof. dr. Izetbegović.

POPULARNO  JAVLJENO DA JE AMIDŽIĆ MRTAV, UPUCAN NA PARKINGU! Isplivali svi detalji, svi u ŠOKU!

Generalna direktorica KCUS-a je naglasila da situacija nije sjajna niti na Klinici na Podhrastovima.

– Podhrastove moramo dodatno ojačati ljekarima iz KCUS-a, tako da će oko 100 uposlenika iz ove ustanove opsluživati taj dio infektivne klinike – dodala je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo od sutra će biti obavezne maske i na otvorenom, potvrđeno je iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Kazne za nenošenje maski će biti 500KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Please follow and like us: