UVODI SE POLICIJSKI ČAS? Zbog pogoršane situacije hitno se oglasila DOKTORICA DARIJA!

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da do sada nije razmotrena mogućnost uvođenja rigoroznih mijera u Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Ona je, na pitanje TV Prva da li je isključena mogućnost uvođenja policijskog časa i ograičavanje kretanja, odgovorila da se sve mjere “vrte” oko nošenja maski i fizičke distance koje su dovoljno efikasne, ali u slučaju da ih svi primjenjuju.

– Sve druge mjere, skraćivanje radnog vremena objekata, zabrinjavanju okupljanja za određeni broj ljudi mjere su koje podržavaju ove osnovne. Vidjećemo kako će situacija biti i kakve će se mjere donositi, ali u ovom trenutku nismo razmatrali mogućnost, niti smo o tome razmišljali da dođe do zatvaranja i rigoronih mjera – rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je neke zemlje ponovo tome pribjegavaju, navodeći da je to krajnja mjera.

Prema njenim riječima, takva mjera na početku epidemije u Srbiu je imama efekta, jer su sačuvani najstariji koji su se poslije pokazali kao najodgovorniji, a u mešuvremenu država nije stajala “skrštenih ruku” već su nabavljeni testovi, respiratori i povećani su bolnički kapaciteti.

– Za to sve vrijeme je mnogo urađeno jer je bilo očigledno da će se desiti snažan napad virusa – dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da u ovom momentu jeste ojačao kapacitet zdravstvenog sistema u odnosu na početak, međutim, to ne znači da mjere ne treba da se primjenjuju.

Kaže da se i dalje ne zna koliko traje imunitet posle preležane bolesti, jer je virus prisutan manje od godinu dana, ali da se jesu dešavale situacije da neko oboli više od dva puta, mada to jesu sporadični slučajevi, ali se jesu dešavali.

POPULARNO  Takmičarka "Zvezda Granda" bez imalo stida pokazala kompletnom žiriju svoje međunožje! Svi ostali u šoku!!!

Dodala je da je situacija u Srbiji u ovom trenutku bolaj u odnosu na mnoge zemlje,a li da to ne treba nikoga da tješi, jer je, kaže, posljednjih dana zabilježeno povećanje broja zaraženh,

– Različite zemlje su u različitim fazama. Mi smo u rethodnom periodu imali težu situaciju – rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se od početka pokazalo da se virus širi, onoliko koliko mu dozvolimo.

Podvukla je da se učestalost oboljevanja u srazmeri sa primjenom preventivnih mjera.

– Ove mjere spašavaju živote. To moramo da shvatimo. Sve mjere se svode na osnovne, na korištenje maski i fizičku distancu. Na samom početku se nije shvatilo kolika je njihova uloga i i kustvo je demantovalo teorije da maske ne štite – poručila je Kisić Tepavčevića.

Nošenje maske na otvorenom u  Srbiji je, kaže, samo preporuka, jer nije ista situacija ako je neko sa porodicom na otvorenom ili u promentoj ulici gdje je veliki broj ljudi.

Ona je doala da jučerašnji podaci pokazuju da 40 odsto oboljelih uzrasta od 20 do 40 godina. Nažalost, to se, kaže, posle širi unutar porodice.

Please follow and like us: