Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta mjeseca ramazana

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutr će zaostiti prvi dan mjeseca ramazana, mjesec milosti, oprosta, intezivnog ibadeta, dobročinstva.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog humarnog kalendara. U Njemu je sadržano drevno bogoštovlje posta koje odgaja dušu i tijelo. Post traje čitav mjesec dana- Kao i većina islamskih propisa post je naređen posle hidžre, u Medini. U Mekki je propisan, samo namaz, zbog posebne važnosti koju ima. Namaz je propisao u noći isra’a desete godine poslanstva – po najpretežnijem mišljenju. Pet ili više godina poslije propisan je post, tj druge godine po hidžri. Vjerovijenik, s.a.v.s postio je devet ramazana, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Muslimani u Bosni i Hercegovini su namaz oduvijek doživljavali kao poseban mjesec vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak. Da mjeseca prije početka mjeeca ramazana, obično starije osobe, obavljale su dobrovoljni post za koji se kaže da poste učajluke. Islamski učenjak Muhamed Hamidullah u vezi sa suptilnim odgojnim aspektima posta lucidno primjećuje: “Da bi se tijelo podvrglo duhu, treba lomiti snagu tijela, a povećati snagu duha. U tom cilju ništa nije efikasnije od glađi, žeđi, odrivanja od tjelesnih užitaka i kontrole jezika (govora), srca (misli) i drugih organa.

U tradiciji Bošnjaka, prije ramazana obilježavaju se trimubarek noći: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž, i Lejletu-l-berat, U tim noćima najčešće se organiziraju mevludi u džamijama i drugi prigodni programi.

S obzirom da se muslimali u obredima pridržavaju mjesečeve godine ramazan pada u svako godišnje doba: Jesen, zimu, proljeće, ljeto. Bošnjaci pridaju vliki značaj čistoći, pa se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, peru ćilimi, uredđuje džamijsko dvorište, popravljaju prilazni putevi džamijama. Posebne pripreme se odvijaju u kućama i dvorištima. Kuća se temeljito očisti, a ako je potrebno i okreči.

Dugo se zadržala tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura i iftara. Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihla je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća topovi su ponovo oživjeli, najavljujući sehure i iftare u više gradova Bosne i Hercegovine.

Svevišnji je odabrao i istakao mjesec ramazan među ostalim mjesecima i po tome što je u njemu počelo objavljivanje Kur’ana. Bošnjaci u toku ramazana uče mukabele. Mukabela najčešće počinje dan uoči ramazana kako bi bila završena, i sevabi od učenja poklonjeni pred dušu vakifima džamije i džemata, uoči bajama, navode iz BiH.

Iftar je više od večere poslije posta. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću, opušten razgovor i sijelo. Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucanja toga, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta čašom šerbeta li jedenjem hurme.

Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Nakon obavljenog iftara popije se kahva i džematlije odlaze na teravih-namaz, u najbližu džamiju. Čak i oni koji rjeđe posjećuju džamije, tokom ramazana redovo idu na teravije.

Sačuvana je tradicija da se studenti Fakulteta islamskih nauka i učenici medresa za vrijeme mjeseca ramazana uoućuju na praksu u džemate ili zaseoke u kojima nema stalnog imama.

Za ramazan se na poseban način obilježavaju mubarek noći Lejletu-Bedr i Lejletu-l-kadr.

Please follow and like us:
POPULARNO  SAŠA POPOVIĆ PREKINUO SNIMANJE ZVEZDA GRANDA: Oglasio se i otkrio šta se desilo, ovo je pravi šok!