VELIKE NEUGODNOSTI: Državljani BiH u dijaspori koji posjeduju dvojno državljanstvo naišli na velike probleme prilikom ulaska u BiH s ličnom kartom!

Osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući u domovinu kao državljani BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak naše granice, u suprtonom ,snose novčane kazne.

– Znači da ja s pasošom Švedske i ličnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen državljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu – rekao je razočarani državljanin Bosne i Hercegovine.

Osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući u domovinu kao državljanin BiH moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak naše granice, u suprotnom, snose novčane kazne.

Svi oni koji posjeduju dvojno državljanstvo, a odluče pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH ne moraju sa sobom imati negativan test na koronu. S druge strane, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test.

Međutim, redakciji portala Klix.ba javio se čitatelj iz Švedske koji ima državljanstvo BiH i te zemlje i kojem je rečeno da će platiti prekršajnu kaznu od 200 KM ukoliko ne posjeduje bh. pasoš prilikom prelaska granice, iako posjeduje validnu ličnu kartu.

– To mi je rečeno u Ambasadi BiH u Švedskoj što znači da ja s Pasošem Švedske i ličnom kartom izdatom u BiH ne mogu prijeći granicu iako je ona dovoljan dokaz da sam njen držvljanin, a uz to imam i adresu prebivališta u Sarajevu – rekao je čitatelj.

Šta kažu u GP BiH?

Shodno navedenom, odlučili smo kontaktirati Graničnu policiju BiH, gdje nam je glasnogovornica Franka Vican pojasnila da je Zakonom o putnim ispravama propisano da se njima za državljane BiH smatra pasoš, diplomatski, službeni zajednički pasoš, putni list, pomorska, odnosno, brodarska knjižica i drugi dokumenti kojima se u skladu s međunarodnim ugovorima omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo.

– Isto tako, Zakon o ličnoj iskaznici i državljana BiH u članu 2. propisuje da dravljani BiH mogu korsitit ličnu kartu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim bilateralnim sporazumima između BiH i druge države – rekla je Vican.

POPULARNO  Džaferović javno se oglasio o sastanku Dodika i Vučića: "Mislim da je bilo bolje da je Dodik zakazo sjednicu Predsjedništva BiH"

Također, Zakon o graničnoj kontroli proposuje da je putna isprava važeća ako je pasoš ili drugi identifikacijski dokument izdalo je nadležno tijelo u BiH ili strano nadležno tijelo vlasti, a koje je priznato u našoj državi.

– U obzir dolazi i važeća lična karta i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana, kao i putna isprava izdata strancu u BiH u skladu sa Zakonom o strancima – navela je Vican.

Shodno navedenom, uzimajući u obzir ove zakonske odredbe, Vican je kazala da BiH nema potpisan bilateralni sporazum sa Švedskom, ali ni s Evropskom unijom (EU) usljed čega bi građani mogli koristiti ličnu kartu kao važeću putnu ispravu za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima itvrđenim sporazumima.

– Ta odluka je oduvijek na snazi te tako u nađu državu mogu ući državljeni BiH iz Srbije, Crne Gore, Albanije s ličnom kartom jer je s njima potpisan bilateralni sporazum. To se više ne odnosi na Hrvatsku otkako je postala članica EU – rekla je Vican.

    PROPISANE SANKCIJE

Kada je u pitanu prekršano procesuiranje osoba s dvojnim državljanstvom koji u BiH žele ući kao bh. državljanin i ne posjeduju propisanu putnu ispravu na uvid pokažu neki drugi dokument koji nije obuhvaćen međunarodnim sporazumom i ne omogućava putovanje državljana BiH u inostranstvo, onda snose sankcije.

Vican je naglasila da je Zakonom o graničnoj kontroli propisano da je osoba dužna prelaziti granicu samo na graničnim prijelazima i s važećim putnim ispravama, kao i to da se svako ko namjerava ući u BiH dužan zaustaviti i dati na uvid važeću putnu isptavu.

Please follow and like us: