VELIKI POVRATAK VIRUSA U EUROPU: Italija i Francuska na udaru, žarište u…

Ćetković se plaši da će od septembra ponovo biti uveden policijski sat, kao ida svi govore o drugom talasu, dok se prvi talas još nije zaustaivo.

Sa drastičnim povećanjem novih slučajeva virusa korona posljednjih dana, nameće se u javnosti teza da je nakon zatišja, u toku veliki povratak virusa COVID-19 u Evropu. Među talijanima još nema panike, a Francuskoj prijeti novi policijski sat.

Na zapadu Evrope broje se drastično povećavaju. U Italiji je u subotu zabilježen 1.071 pozitivan slučaj zaraze, što je prva cifra još od maja, dok je u Francuskoj i registrovano skoro 5.000 novih slučajeva. Samo dvije sedmice po otvaranju. Berlin je registrovao COVID u čak 40 škola, a posljednji podacu svjedoče o 711 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj.

U Parizu žarište..

Predjsedni Saveza Srba u Francuskoj Đuro Ćetković, kaže za Sputnjik da se situcija u vezi s virusom Covid-19 u ovoj zemlji zaoštrava i da je najviše zaraženih u Parizu i Marseju. Kako naglašava, ovi gradovi su od samog početka bili žarišta:

Uvijek je žarište bio Pariz, kao i Strazbur na zapadu. Zaraze se pomjerala na Azurnu obalu, u Marseju, Nicu, Monpelije, jer je Parižani i oni su sjevera otišla tamo na odmor. Sad su se vratili u Pariz, tako da taj virus stalno kruži. A veliki su i ekonomski problemi, očekuju se opet i Žuti prsluci i protesti protiv vlade, mjera i svega. Ipak, to je peta ekonmija svijeta i francuska vlada značajno pomaže i najviše su uložili tamo gdje ima i najviše problema, a to je avioindustrija, gdje je ubrzigano na stotine miliona eura.

Please follow and like us:
POPULARNO  Ovo je posljednja fotografija koju je rahmetli Meliha Lisak poslala svom mužu: "Tražila je da je spasimo sa KCUS-a!"