VIJEST TEK STIGLA: Krizni štab FBiH donio novu naredbu, primjena od danas!

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio je novu Naredbu, te je dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljenje postupanje.

Novom Naredbom koja se primjenjuje od danas, 07.12.2020, opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana.

Dnevni brojevi novih slučajeva COVID-19 i dalje su visuoki i pozivaju na maksimalan oprez kako ne bi došlo do ponovnog većeg porasta s obzirom da je zdravstveni sistem dalje pod velikim pritiskom. Kako bi se izbjegao porast broja slučajeva, potrebno je da svi zajedno nastavimo s odgovornim ponašanjem i poštivanjem trenutnih mjera. Svi trebamo biti svjesni važnosti odgovornog ponašanja kada se nalazimo u pandemiji i sezoni koaj pogodje širenju respiratornih infekcija, i zajedniči cilj nam mora biti smanjenje prijenose infekcije među stanovništvo kako bi se smanjio pritisak na bolnice i kako bi se zaštitili životi ljudi, poručili iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Novom naredbom, između ostalog, produženog je odredba kojom se “ograničava kretanje stavnovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutro narednog dana, a iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona/županija o primjeni ove odredbe.

POPULARNO  BJESNI VATRA, POŽAR PRIJETI KUĆAMA: Narod spašava imovinu, POGLEDAJTE SNIMAK..

I dalje je obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa zaštitu respiratornog sistrma u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu sknuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti nautakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, elektirnom romobilu i motociklu, stoji u Naredbi.

Please follow and like us: