ZA OVAJ POSAO SE NIKO NIJE ŠOKOLOVAO: Zarada i do 1.000 eura mjesečno, a nema ko da radi..

Nadležni kažu da u gradu ima više od hiljadu liftova za koje se ne zna ko ih održava.

I naredna školska godina će početi bez mogućnosti za školovanje majstora za liftove. Novi majstori i dalje će zanat zčiti od starih, onih koji su iz školskih klupa izašli prije više od decenije. Nadležni kažu da u gradu ima više od hiljadu liftova za koje se ne zna ko ih održava.

Prije više od dvadeset godina iz školskih klupa izašla je posljednja generacija montera liftova i servisera. Tako je Darko, kao i mnogi drugi koji se ovim poslom bave, zanat učio od starijih majstora. A posao nije lak.

– Mora čovjek da bude sposoban da radi, da se ne plaši visine, tu postoje razni pokretni dijelovi koji se treba čuvati, ali kad stekne neko iskustvo, zna kako da se ponaša, kako da priđe, kako da uđe. Lift je jedna naprava bezbijedna za korisnike a za serviere može da bude opasna, iako su dovoljno pažljivi mogu da sačuvaju sebe, stalno moraju da su na oprezu – navodi Darko Denčić.

POPULARNO  Do sada se vješto krilo! Luna se udaje za BOGATAŠA! Evo o kome je riječ...

Često se ostaje posle radnog vremena radi se vikendom, lift ne bira kada će stati.

– Kad pomogne tim ljudima koji ostanu zaglavljeni u liftu, ne znam lift kada je u bolnici, pa tu je potrebno isto da se brzo reaguje, čovjek praktično dobije neku moralnu nadoknadu kad pomogne svim tim ljudima. S obzirom da je velika nestašica radne snage tu ima prostora da se zaradi, mora čovjek da radi naporno, ali može i da zaradi dobro od tog posla – dodaje Denčić.

Please follow and like us: