Željko Komšić optužio Srbiju: “Državni vrh Republike Srbije nema morala da nam se izvini za zlo naneseno u ratu”

Poruka Željka Komšića prilikom obilježavanja 26.godišnjice masakra na Kapiji.

Državni vrh Srbije nema moralne snage da nam se izvini za zlo naneseno u ratu, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić prilikom današnjeg obilježavanja 26. godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli.

Jučer je obilježena 26.odišnjica masakra počinjenog na Kapiji u Tuzli, kada je ubijena 71 mlada osoba, a više od 200 ih je ranjeno.

Za taj zločin je ozđen general bivše Vojske RS Novak Đukić, koji se u Srbiji nalazi na slobodi. Ta država, iako ima potpisan sporazum s BiH, Đukića našoj zemlji još nije izručila na odsluženje 20-godišnje zatvorske kazne.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić tokom današnjeg obilježavanja godišnjice masakra na Kapiji je kazao da u svoje, ali i ime člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, svaki put tokom sastanka sa srbijanskim zvaničnicima, počevši od predsjednika Aleksandra Vučića, postavi pitaje vezano za izručenje Đukića našoj zemlji.

– Uz ovo, postavio i pitanje te tražimo izručenja naša dva državljania protiv kojih se vode procesi u Beogradu, ali nažalost, tamo nema ispravne reakcije. Tada dolazimo do jedinog zaključka, da politički, odnosno državni vrh, Srbije jednostanvo još uvijek nije sazreo za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog, pa i političkog ozdravljena kada je riječ o onome svemu što se desilo u ratu, zločinu na Kapiji i cijelog BiH. Nažalost je tako i očigledno je da ćemo morati još dugo vremena nositi se sa time, poručio je Komšić.

POPULARNO  STRAVIČNO: Mladić nožem ubio svog sedmogodišnjeg brata!

Na pitanje da li je državni vrh Srbije takav jer ne postoji jedinstvo kada je u pitanju zajednički nastup članova Predsjedništva BiH, Komšić, je odgovorio da održavnom vrhu Srbije ništa ne smeta u smjeru kretanja u procesu moralnog i ljudskog ozdralvjenja, kada je riječ o svemu onome što se dešavalo u BiH u ratnom periodu.

– Ali, kao i obično u životu, ako vam treba izgovor da to ne uradite, iako ćete ga naći. Međutim, u suštini je riječi o jednom te istom. Nema dovoljno moralne snage da se kaže: “Da, tako je bilo, nanijeli smo vam zlo i u ime onih koji su ga nanijeli izvinite zbog takvog ponašanja”. Nažalost, dugo čekamo da to dođe iz Beograda i mislim da još dugo neće doći, rekao je Komšić.

Please follow and like us: