Znanstveniti otrkili skrivenu crnu rupu na 1000 svjetlosnih godina od Zemlje!

Znanstvenici su otkrili novu crnu rupu u svemiru i to ne bi samo po sebi bila toliko posebna vijesti, da ista nije otkrivena na svega 1000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Nova crna rupa koju su znanstvenici otkrili u, relativno govoreći, susjedstvu Sunčevog sustava toliko nam je blizu da se zvijezde koje kruže oko nje mogu vidjeti golim okom, tvrde znanstvenici u novoj studiji.

Crnu rupu koja se nalazi na svega 1000 svjetlosnih godina od Zemlje, otkrilo se pomoću ESO opservatorija (European Southern Observatroy) u Čileu.

No, ako se netko nađe u južnoj Zemljinoj hemisferi, može vidjeti zvijezde oko te crne rupe tijekom vedre noći i bez korištenja teleskopa.

POPULARNO  DIVNE VIJESTI: AMRA DŽEKO RODILA, EDIN POSTAO OTAC PO TREĆI PUT: Evo kako su dali IME BEBI..

Ostali smo potpuno iznenađeni kad smo shvatili da je to prvi zvjezdani sustav s crnom rupom kojeg se može vidjeti golim okom – rekao je Petr Hadrava, znanstvenik s češke akademije znanosti u Pragu i koautor spomenute studije.

Sustav je prvi put uočen u sklopu studije o binarnim sustavima (sustavima s dvije zvijezde). No kad su otkrili da jedan od sustava koje su promatrali zapravo krije crnu rupu koja dotad nije bila uočena, ostali su šokirani.

Please follow and like us: